Najviac času svojho života trávime obstarávaním potravy, jej
prípravou a jedením. A predsa mnohí ľudia neprikladajú dostatočný
dôraz tomu, že podstatná časť zdravia je závislá na tom čo a ako
jeme.
Všetci sme iní. Máme rozdielny metabolizmus, rozdielnu konštitúciu
a kondíciu. Rodíme sa s rôznymi predispozíciami a trpíme rôznymi
chorobami. Žijeme v rôznych klimatických podmienkach s inými
poľnohospodárskymi zvyklosťami. Máme rozdielnu prácu a pohyb….
Napriek tomu existuje zopár zásad, ktoré by sme mali dodržiavať.
1. Nejedzte a nepripravujte jedlo ak ste vyčerpaní v strese a plní
negatívnych emócií
- vyčkajte kým sa ukľudníte, odpočiňte si
- vytvorte si pri stolovaní maximálnu pohodu a nepreberajte
negatívne témy
- ak ste chorí nenúťte sa do jedla, doprajte si pôst (ak ste
podvyživení nehladujte, ale zvoľte potraviny, ktoré nezaťažujú
organizmus, ale ho vyživujú)
2. Jedlo pripravujte len z čerstvých surovín a vyhýbajte sa
- konzervantom, farbivám, emulgátorom, stabilizátorom,
dochucovadlám, … (zoznam E-čok), (zoznam E-čok pre bezlepkárov)
Pozrite si zaujímavé video, koľko e-čok môže byť v obyčajnej
pomazánke
- geneticky modifikovaným potravinám
- mrazenej strave
- polotovarom – sú to energeticky mŕtve potraviny
- fast-foodom
- čím čerstvejšie potraviny tým viac energie
- ak už potraviny varíte, tak ich po uvarení bezprostredne
skonzumujte, lebo po vychladnutí sa v strave začínajú množiť
nežiaduce mikroorganizmy
3. Konzumujte potraviny z nášho klimatického pásma a v čase ich
prirodzeného dozrievania
- ovocie, zelenina, olejnaté produkty, … z teplejších
klimatických pásiem ochladzujú (napr. banán – extrémne
ochladzuje). Organizmus po ich konzumácii otvára póry a uvoľňuje
teplo, čo v našich podmienkach, hlavne v zime, je nežiaduce, pretože
sa naruší termoregulácia, oslabí sa imunitný systém a človek
skôr ochorie. Odporúčame riadiť sa tabuľkami čínskej medicíny o
tepelnom účinku potravín.
- pre naše klimatické pásmo sú taktiež nie veľmi vhodné (hlavne
mimo letného obdobia) solanínové zeleniny (zemiaky, paradajky,
baklažán, …).
4. Pokiaľ je to možné používajte ekologicky pestované potraviny
- bez pesticíd, isekticíd, umelých hnojív, …
- pestujte si zeleninu sami, alebo si zistite spôsob akým boli
pestované
- BIO nie vždy znamená že potraviny sú zdravé (napr. BIO
polotovary, BIO salámy, BIO cukor, BIO alkohol, „BIO cigarety“, …
a potom dostanete BIO rakovinu)
- ale lacné potraviny sú tiež na úkor kvality
5. Varte na ohni
- najideálnejší je sporák na drevo, v dnešnom civilizovanom svete
ho nahrádza plynový sporák
- nepoužívajte teplovzdušné rúry, elektrické a indukčné variče
a už vôbec nie „mikrovlnky“
- pečené, sušené, extrudované, … potraviny sú zbavené vody,
pri ich konzumácii sa bunky vysušujú a človek sa dostáva do
väčšieho stresu (pečivo, keksy, „polystyrénové chleby“,
sójové kocky, sušené sójové a obilné nápoje, instantné kaše,
…)
6. Používajte prírodné a zdraviu neškodné materiály
- smaltované hrnce, sklo, keramiku, porcelán, hlinu, drevo, …
(odporúčame)
- nepoužívajte teflonové panvice, hliník, cín, meď, nikel,
plasty, …
7. Medzi jedlami dodržujte dostatočné prestávky
- jedzte iba ak ste hladní
- medzi jedlami nejedzte – „bodová diéta“
8. Každé sústo žuvajte dostatočne dlho
- až kým sa strava stane tekutou – cca 50 x
- ak do úst dáte len malú porciu skôr ju rozžujete, pri veľkom
súste samovoľne zhltnete časť
- sliny uvoľnené pri žuvaní udržiavajú acidobázickú rovnováhu
- spevňujú sa zuby, posilňuje sa peristaltika čriev
- energia z potravy sa začína vstrebávať už v ústach
- v ústach sa štiepia zložité cukry (škrob) vďaka enzýmu
amyláza ktorého je dostatočné množstvo iba v slinách
- nepožuvané kúsky jedla spôsobujú kvasenie a hnitie v čreve
- viac v knihe Prožvýkej se do zdraví
9. Počas jedla a po jedle nepite
- rozriedite tým tráviace šťavy a organizmus musí vylúčiť
ďalšie (množstvo enzýmov je v živote človeka obmedzené), pričom
spotrebuje energiu navyše a strava dovtedy leží v žalúdku
- hlavne nepite studené nápoje – vyhasia tráviaci oheň (v
prípade suchého jedla, dúšok teplej vody nepoškodí)
- ak ste smädný, napite sa pred jedlom a jedzte až 15 minút po tom
- optimálnejšia je pred jedlom teplá polievka
- po jedle pite až o 2 – 4 hodiny podľa zloženia stravy
10. Dodržiavajte prirodzené biologické potreby (orgánové hodiny)
- 7.00 – 9.00 raňajkujte po vyprázdnení miso polievku a prípadne
obilnú kašu
- 11.00 – 13.00 obedujte. Tanier by mal obsahovať všetky potrebné
živiny v rôznom množstve podľa Vášho metabolického typu
- 17.00 – 19.00 večerajte ľahké, nie mastné jedlo najneskôr 3
hodiny pred spaním aby potrava neostala v žalúdku cez noc, takisto
večer nepite, aby ste nezaťažili obličky
11. Ak ste zimomrivý, jedzte tepelne upravenú stravu – šetríte si
tým enzýmy
- vyhýbajte sa studeným pokrmom hlavne na raňajky (ovocie, jogurt,
… – extrémne ochladzujú). Pri dlhodobej konzumácii tejto
„racionálnej výživy“ sa naruší termoregulácia (budete mať
studené ruky, nohy), neskôr prídu problémy s trávením a v
dôsledku narušeného metabolizmu ďalšie choroby.
- pre zimomrivých je ideálna Paleo strava
- naopak ak ste ohnivý typ môžete prejsť na Vitariánstvo - RAW
12. Chlieb konzumujte obmedzene, po čase ho vylúčte úplne
- ak sa vám zo začiatku žiada (je to droga), jedzte ho len k
polievke
- chlieb s maslom, šunkou, syrom, salámou, alebo džemom je
maximálne nevhodná a veľmi ťažko stráviteľná kombinácia
- zapečená hladká múka je nie len lepidlom, ale ťažko
stráviteľnou substanciou (lepok od škrobu sa ťažko oddeľuje a
spôsobuje problémy v čreve). Tento štiepny proces sa ešte viac
blokuje ak sa s múkou kombinuje cukor, alebo tuk
- celozrnná múka viaže na seba minerály a odvádza ich z organizmu
von. Pri kvasení s kváskom sa táto nežiaduca vlastnosť sčasti
eliminuje (fermentácia – dlhodobé kvasenie a klíčenie – zahajuje
odbúravanie fytínu). Niektoré zvieratá na to majú vytvorené
fermentačné žalúdky, človek nie.
- ak už chlieb, tak s kváskom a nie droždím (pre vyššie uvedené
krátke a nevhodné kvasenie) a zo špaldovej alebo ražnej múky
(odporúčame použiť špeciálne upravenú pekárničku novej
generácie)
- spomínané obranné látky v celozrnných nekvasených obilninách,
hlavne pšenice zabraňujú rozkladu škrobu, ktorý sa v čreve mení
na cukor podporujúci množenie plesní (Candida)
- dnešný čím celozrnejší chlieb, tým viac prešpikovaný
E-čkami
- majte za cieľ zo svojho jedálnička po čase vylúčiť všetky
obilniny (hlavne tie, čo obsahujú lepok)
13. Vyhýbajte sa mlieku a mliečnym výrobkom (homogenizovanú,
pasterizovanú bielu vodu v tetrapakových krabiciach radšej ani
mliekom nenazývajme)
- s výnimkou mlieka materského (kojiť minimálne 2 roky) čím
zabezpečíme pre dieťa dobrú imunitu
- po odstavení od kojenia cicavec (čiže aj človek) začína
postupne strácať enzým zvaný laktáza, ktorý nám štiepi mliečny
cukor – laktózu (kvôli nadmernej konzumácii mlieka čím ďalej
tým viac ľudí trpí laktózovou intoleranciou)
- tuk z mlieka hlavne vo forme syrov sa spolupodieľa na nadváhe a
tvorbe cýst
- mlieko je pre väčšinu ľudí nestráviteľné, kým neprejde
fermentačným procesom za pomoci jogurtových baktérií a iných
živých organizmov, ale ich zahlieňujúci účinok nevymizne.
- ak máte problémy s dýchacími cestami (alergie, sinusitída,
laringitída, bronchitída,…) vylúčte hlavne mlieko, mliečne
výrobky a všetko v čom sa nachádza cukor a má sladkú chuť (napr.
aj ovocie), lebo zahlieňuje a odvápňuje (osteoporóza, …)
- odporúčame 5 hodinovú prednášku na CD s informáciami zo
všetkých dostupných zdrojov sveta: Ako ochorieť zo zdravého mlieka
14. Vylúčte zo stravy cukor v každej forme
- sacharózu, glukózu, fruktózu, ale aj umelé sladidlá, hnedý aj
trstinový cukor, med, sirupy, …
- spotreba na hlavu v roku 1850 – 2 kg/rok, dnes 35 kg/rok
- vhodnou náhradou je Stévia a Xilitol
- na osladenie nápojov zo začiatku odvykania použite jablčný
koncentrát, u kaší obilné slady (oligosacharidy)
- cukor je zlodejom čchi, spôsobuje chlad v orgánoch
- pri chuti na sladké je oslabená slezina – pankreas (ideálny
liek: sladké amasaké a dyňa Hokkaido) po čase sa vyčerpajú zásoby
inzulínu – vzniká cukrovka
- ak je „sladká krv“ nehoja sa rany – bércové vredy, zlá
zrážanlivosť, …
- cukor prekysľuje – na vyrovnanie acidobázickej rovnováhy siaha
telo po zásoby minerálov – osteoporóza, kazenie zubov, …
- najhoršia kombinácia je zmrzlina (studené, sladké, polotovar –
náhrada mlieka, vajec, stužený tuk, …), podobná je čokoláda
- aj škrob sa v organizme rozloží na cukor
15. jedzte menej (menšie porcie) ako obvykle
- objem jedného jedla by sa mal zmestiť do dvoch dlaní človeka
- prejedanie spôsobuje prekyslenie organizmu, kvasenie a hnilobný
proces v tráviacom trakte (premnoženie nežiadúcich mikroorganizmov)
a s tým spojenú únavu a ďalšie choroby ako aj alergie, lebo do krvi
sa dostávajú mikróby
- začnite tým, že znížite množstvo mäsa (hlavne mäsových
výrobkov), mlieka a mliečnych výrobkov
- ak jete mäso, syry, … tak si uvedomte, že väčšina zvierat bola
kŕmená antibiotikami, hormónmi, a chemicky ošetrenou, alebo GMO
potravou
16. detoxikujte organizmus
- pôsty, urinoterapia, klystíry, pečeňové očisty, protiparazitné
kúry
- s ohľadom na fázy mesiaca
- hladovky robte len pod dohľadom skúseného terapeuta – nie pri
vyčerpaní
17. pravidelne športujte, alebo vykonávajte ľahkú fyzickú prácu a
doprajte si oddych
- vrcholový šport vyčerpáva organizmus, opotrebováva kĺby a
ostatné orgány
- po veľkom fyzickom vypätí nezabudnite na prísun bielkovín, aby
nedošlo ku katabolizmu svalovej hmoty
- chodievajte často na slnko (D vitamín), do prírody (ak je teplo
bosí na tráve), do lesa
- doprajte si čas pre seba a svoje koníčky
- dychové cvičenia, čchi-kung, a do-in masáže by mali byť
každodennou súčasťou
18. Zloženie stravy
- snažte sa o to, aby vaša strava bola čo najviac živá
- ak si na začiatok neviete predstaviť život bez obilnín, varte
celé obilné zrná (ryža natural, pšeno, pohánka, kukurica, quinoa,
teff, … – sú bezlepkové), (jačmenné krúpy, špalda, raž, ovos,
… – obsahujú lepok, čo skoro každému civilizovanému človeku,
ktorý jedol (alebo jeho rodičia jedli) predtým chlieb bude
spôsobovať po čase zdravotné problémy), najhoršia je pšenica a
všetky potraviny, čo ju obsahujú
- to isté platí o výrobkoch z nich (ovsené vločky, kus-kus,
bulgur, cestoviny, …)
- zelenina prevažne koreňová (aj morská a divo rastúca zelenina
– žihľava, púpava, šalvia, žerucha, …) v lete aj surová a
klíčky, tekvice (dyňa Hokkaido), karfiol, brokolica, …
- listová zelenina !!! hlavne surová (nie len kvôli chlorofilu),
môžete ju aj odšťavovať
- v zime dlho kvasená, v lete krátko kvasená málo solená zelenina
(pickles)
- miso polievky (zeleninové, obilninové, strukovinové, …), počas
teplých a suchých dni aj dve
- ak ste vegetarián a chcete konzumovať bielkoviny rastlinného
charakteru zo strukovín, vylúčte nefermentovanú sóju a výrobky z
nej (keď už, tak radšej použite fermentované sójové výrobky, ako
tempeh, miso, shoyu, tamari)
- ak jete mäso, tak jedzte mäso so zvierat, ktoré sa voľne pásli a
nemajú telo plné obilia, ale hlavne antibiotík, hormónov a neboli vo
veľkochove vystavené stresu a jatkám
- ak ste metabolický typ, pre ktorý mäso nie je vhodné, alebo ste
odporcom mäsa, konzumujte aspoň niektoré druhy rýb s bielym mäsom
- trocha tukov prevažne vo forme nenasýtených mastných kyselín (za
studena lisované oleje, orechy a semiačka, …)
- pre vhodný výber a podiel potravín a správnu kombináciu jedál
si zistite aký ste metabolický typ a ku ktorému elementu patríte a
upravte si zloženie jedálnička
19. Pitný režim
- málo vody v organizme spôsobuje vysychanie a mnoho zdravotných
problémov
- veľa tekutín zaťažuje srdce, obličky a aktivuje proces rozpadu
bielkovín
- potraviny s vysokým obsahom soli a sodíka zadržujú vodu v
organizme
- najideálnejšie sú teplé vývary zo zeleniny, niektoré čaje bez
teínu a kofeínu
- káva irituje stenu žalúdka a núti nadobličky produkovať
hormóny (pociťujeme povzbudzujúci účinok), čím sa oslabuje
energetika obličiek a močového mechúra (močopudný účinok)
- smäd pociťuje zdravý človek, iba ak sa nezdravo stravuje –
konzumuje málo zeleniny a varenej stravy, ktorá vodu prijíma
(uvarené obilné zrná obsahujú cca 2/3 vody, naopak zemiaky, alebo
mäso vodu pri tepelnej úprave strácajú)
- na pitie ale aj varenie je najideálnejšia čistá pramenitá voda,
kto taký prameň nemá je nútený si vodu doma filtrovať nakoľko
chlór po zlúčení sa s odumretými mikroorganizmami vytvára
jedovaté zlúčeniny
- núdzovým riešením môže byť na krátky čas aj voda balená
- môžeme použiť aj roztopenú, alebo Šungitom prečistenú vodu,
popr. s pridaním koloidných minerálov
- nepite žiadne sladké a sýtené vody, čierny čaj, ani džúsy aj
keď 100%-né (podporujú množenie plesní)
- v lete a ak ste typ vhodný pre vitariánstvo pite lisované šťavy
hlavne zo zeleniny a pripravujte si smoothie
- ostrý alkohol, víno, pivo, … netvorí pitný režim – môže sa
v malom množstve v niektorých prípadoch použiť ako liek, vo
väčšom množstve je to jed
20. Nedosoľujte
- soľ musí prejsť 10 minútovým varom
- na solenie používajte nerafinovanú a nejodidovanú morskú alebo
Himalájsku soľ
- používajte dochucovadlá, ktoré dodávajú jedlu slanú chuť
(morské riasy, shoyu, miso, umeocot, gomasio,…)
- používajte neutrálne byliny na dochucovanie, pozor na extrémne
korenia
21. Vylúčte zo stravy stužené tuky – obsahujú nebezpečné
transmastné kyseliny
- vytvárajú nepriedušnú membránu na bunkách, ktorá nevie
prijímať potrebné množstvo živín a odvádzať toxíny – zdroj
nespočetného množstva chorôb
- aj rafinovaný olej obsahuje transtuky – 25%
- namiesto rastlinného masla použite zeleninové, alebo strukovinové
pomazánky
- na teplú kuchyňu používajte sezamový olej (pri nižších
teplotách sa dá použiť aj slnečnicový a olivový)
- na doplnenie Omega 3, 6, 9 používajte za studena lisované oleje
– ľanový, tekvicový, konopný, … (na tepelnú úpravu sú vhodné
– kokosový, sezamový, olivový, …). Väčšina ľudí má
nedostatok Omega 3. Ideálnym zdroj sú ryby a rybie oleje.
22. Eliminujte všetky možné toxíny a mechanizmy poškodzovania z
vášho životného prostredia a životného štýlu
- vyhýbajte sa invazívnym vyšetrovacím metódam (röntgen,
mamografia, CT, magnetická rezonancia, biopsia, …)
- pokiaľ sa nejedná o ohrozenie života, zdravotné problémy riešte
prírodnými metódami a nie liekmi, hormónmi a inou chemoterapiou
- nefajčite a vyhýbajte sa pasívnemu fajčeniu
- používajte bezpečné výrobky pre osobnú hygienu, pranie,
upratovanie, umývanie riadu, …
- noste odev a obuv z priedušných prírodných materiálov,
používajte ich aj v domácnosti
- vyhýbajte sa hluku, smogu, elektromagnetickému žiareniu (mobily,
wifi, žiarivky, obrazovky, vysielačky, bezdrôtové zariadenia, …)
hlavne v spálni
- často vetrajte, hlavne pred spaním, majte doma izbové kvety
- odporúčame stránku venovanú zdravému bývaniu
23. Pamätajte že strava je dôležitá, ale iba emócie radosti a
lásky nás udržiavajú prostredníctvom mozgom produkovaných
neurotransmiterov v zdraví na bunkovej úrovni
- vyhýbajte sa všetkým negatívnym emóciám, lebo ak ich budete
prežívať, choroba Vám ukáže, ktoré myšlienky a emócie u Vás
prevládajú
- čítajte literatúru a obkolesujte sa ľuďmi, ktorí zmýšľajú
podobne ako vy, spievajte, tancujte
- uvedomte si, že vaše okolie je matrix – odraz vašich myšlienok,
všetko čo zažívate je len následok toho čo ste niekedy siali –
zákon akcie a reakcie.
- riaďte sa 4 zásadami hooponopono – milujem, ospravedlňujem sa,
prosím o odpustenie, odpúšťam sebe aj iným, ďakujem
24. Zvoľte si obvodného lekára, ktorý rešpektuje vaše požiadavky
žiť prirodzene, neuspokojujte sa s konvenčnými tlakmi a bojujte za
prirodzený spôsob života. Vychovávajte tak aj svoje deti.
25. Na druhej strane nikoho nenúťte, aby žil podľa Vašich
predstáv. Buďte osobným príkladom. Ak budete prekypovať zdravím a
šťastím, ľudia sa opýtajú, že ako to robíte. Pomáhať sa má
len hľadajúcim.
- nekritizujte, neposudzujte a prijímajte ľudí takých akí sú
Informácie tu uvedené sú veľmi stručné. Nie je rozpísaný
mechanizmus pôsobenia tej ktorej potraviny. Mojím cieľom bolo len
zhrnúť informácie do jedného celku. Ak máte záujem zistiť aký
ste metabolický typ a pochopiť hlbšie popísané pravidlá a
dozvedieť sa prečo je to tak, odporúčame Vám zúčastniť sa kurzu,
na ktorom okrem teórie si ukážeme aj prakticky ako sa potraviny
pripravujú a samozrejme, že to aj zjeme. Pozrite si video nižšie,
aby ste mali predstavu o akú stravu ide
Ing. Peter Tóth
http://www.ezopress.sk/2009/10/hlavne-zasady-zdravej-vyzivy-v-kocke/