Neuveriteľné: Rakovina sa dá liečiť aj obyčajným céčkom!
10.03.2013 Autor: Alex Berger, Diva.sk, Foto: Archív Diva.sk
Znie to možno neuveriteľne, ale niektoré formy rakoviny, alergie či
iné závažné ochorenia sa dajú liečiť úplne jednoducho -
vitamínom C.
Ovocie tvorí podstatnú časť prísunu vitamínu C4
O nezvyčajnej sile, a zároveň význame pre ľudské telo kyseliny
L-askorbovej, ako sa inak vitamín C nazýva, sa špekulovalo už
dávno. Teraz však odborníci prichádzajú s konkrétnymi faktami a
poznatkami, ktoré nadobudli pri klinických štúdiách "céčka" a
jeho vplyvu na ľudský organizmus.
Vitamín C, chemicky kyselina L- askorbová, patrí medzi výnimočné,
charakteristické, vysoko špecifické a kľúčové molekuly ľudského
tela. Jej existenciu a význam na liečbu skorbutu (odtiaľ jeho názov)
lekári predpokladali niekoľko storočí. Napriek tomu presnú
chemickú štruktúru poznáme až od 30. rokov minulého storočia a za
jej identifikáciu a syntézu bola udelená dvakrát Nobelova cena.
Predstavili novú klinickú štúdiu
"Počas viac ako storočného moderného molekulárno-medicínskeho
výskumu sme identifikovali a potvrdili celý rad dôležitých
terapeutických účinkov vitamínu C. Od historicky známeho pôsobenia
na elasticitu kože, hojenia rán a krvácania, cez mechanizmus jeho
pôsobenia na zachovanie správnej integrity spojivového tkaniva,
väziva, kostí, zubov a vstrebávanie železa, až po klinické
štúdie, charakterizujúce jeho špecifickú úlohu v boji proti
infekcii, nádorovým bunkám, ochoreniam srdca, alergiám, artritídam,
ako aj pri hojení zlomenín," ozrejmil pre magazín Diva.sk prof.
PharmDr. Ján Kyselovič, CSc., dekan Farmaceutickej fakulty Univerzity
Komenského v Bratislave.
Telo však príjme len určité množstvo vitamínu, zvyšok vylúči4
Výnimočné na vitamíne C je naviac to, že nespôsobuje takmer
žiadne vedľajšie účinky, ktoré sú najmä v prípade liečení
ťažkých diagnóz rôzne a často závažné. "Tento intenzívny
experimentálny a klinický výskum potvrdil, že neexistujú takmer
žiadne na dôkazoch založené vedľajšie, či nežiaduce účinky
kyseliny askorbovej pre ľudské telo," ozrejmuje profesor Kyselovič.
Telo samo strávi iba malé množstvo
Vitamín C je obsiahnutý vo veľkom množstve potravín, dokonca sa dá
kúpiť v lekárni ako výživový doplnok. V tomto použití sa
vitamín C dávkuje v desiatkach miligramov na deň, čo určite
predstavuje odporúčanú fyziologickú dennú dávku.
Vedeli ste, že...?
Veľká väčšina zvierat i rastlín si je schopná vitamín C
vyrábať sama z jednoduchých cukrov, a nie je pre ne v podstate
vitamínom – nepotrebujú ho prijímať v potrave.
Okrem toho môžu jeho tvorbu regulovať a v prípade potreby
(ochorenie, stres) zvýšia jeho tvorbu až desaťnásobne.
Len u človeka a ostatných vyšších primátov (opíc), netopierov,
morčiat a veľkého juhoamerického hlodavca kapybary došlo počas
evolúcie k strate schopnosti produkovať vlastný vitamín C.
Prapredkovia týchto druhov prežili len preto, že konzumovali potravu
prirodzene bohatú na vitamín C, ktorá dokázala tento výpadok
nahradiť.
Väčšina opíc v obvyklej potrave napríklad prijíma 10–20-krát
viac vitamínu C, ako je v ľudskej strave.
Gorila tak bežne každý deň skonzumuje až 5 g vitamínu C.
Pre patologické stavy, ako sú posttraumatické stavy, anémie,
vírusové ochorenia, choroby kože a podobne, sa však v
registrovaných liekoch uvádzajú dávkovacie terapeutické schémy v
stovkách miligramov. Čo je však z pohľadu modernej farmakológie
dôležité, je to, že za ostatných dvadsať rokov najmodernejšieho
medicínskeho výskumu sa podarilo presnejšie charakterizovať
terapeutický potenciál vysokých a veľmi vysokých terapeutických
dávok (niekoľko gramov/deň) vitamínu C v mnohých klinických a
závažných ochoreniach, ako sú onkologické, imunologické, či
kardiovaskulárne.
"Takéto použitie je nielen potvrdené cielenými auditovanými
klinickými štúdiami, ale aj precíznym molekulárnym výskumom,
ktorý presne identifikuje ďalšie bunkové a metabolické účinky
vitamínu C," hovorí dekan Farmaceutickej fakulty Univerzity
Komenského.
Infúziou aj 25-krát viac
"Pri chorobách, ktoré vznikajú vďaka oxidatívnemu stresu, napr. pri
chronických zápaloch, keď je v tele viac voľných kyslíkových
radikálov, je potrebné oveľa väčšie množstvo vitamínu C, lebo
vitamín sa spotrebúva pri neutralizácii veľkého množstva
kyslíkových radikálov," ozrejmuje úlohu vitamínu C v tele PharmDr.
Lucie Kotlářová, vedúca klinického výskumu.
"Pri podaní vitamínu C ústami – vďaka obmedzenému transportnému
množstvu v čreve – možno dosiahnuť v krvi len nízku koncentráciu
vitamínu C, ktorá stačí na zabezpečenie len niektorých
preventívnych, nie však liečebných účinkov. Na dosiahnutie
liečebných účinkov vitamínu C treba vytvoriť v krvi 10–25-krát
vyššiu koncentráciu, čo možno docieliť len pri vnútrožilovom
podaní, obyčajne formou vysokodávkovanej infúzie vitamínu C.
Intravenózne podanie vytvára v krvi koncentráciu vitamínu C, ktorá
pôsobí nielen preventívne, ale aj terapeuticky, predovšetkým
protizápalovo, a ako ukazujú niektoré štúdie, možno ho tiež
využiť v onkológii," ozrejmuje Kotlářová.
Vitamín C dokáže zázraky4
Na alergie i rakovinu
A čo všetko sa dá doposiaľ s intravenóznym podávaním vitamínu C
korigovať? Podľa Lucie Kotlářovej toho nie je málo:
"Podaním dostatočného množstva vitamínu C sa rozširuje paleta
možností liečby alergických ochorení. Vitamín C má
protizápalový efekt, znižuje hladinu histamínu a mohol by znižovať
spotrebu kortikosteroidov. Je dôležitým faktorom pre bariérovú
funkciu kože, pri atopickej dermatitíde a psoriáze sa zistila
výrazne znížená hladina vitamínu C v koži. Oxidatívny stres a
chronický zápal podporujú odbúravanie kostného tkaniva –
osteoporózu. Vitamín C svojím účinkom pôsobí proti týmto
negatívnym faktorom," vypočítava možnosti novej liečby častých
ochorení a dodáva, že to najväčšie plus koncentrovaného vitamínu
C je však pri využití v onkológii.
"Infúzne podaný vitamín C dokáže niektoré nádorové bunky
usmrtiť, kým zdravé bunky ochrániť. Tento selektívny účinok je
vo farmakológii nezvyčajný, lebo napríklad cytostatiká, ktoré sa
používajú v onkológii, pôsobia toxicky na oba typy buniek. Tento
dvojaký účinok vitamínu C vysvetľujú odborníci nasledovným
spôsobom. Vitamín C ako antioxidant, podávaný v terapeutických
dávkach – čiže vo vysokodávkovanej infúzii – chráni zdravé
bunky pred oxidatívnym stresom, ktorý predstavuje rizikový faktor pre
vznik nádorových ochorení. Preto je dôležitým faktorom v prevencii
onkologických ochorení," uzatvára Kotlářová.
Ovocie a zelenina by mali byť základom stravy každého človeka4
Poisťovňa ho (zatiaľ) nepreplatí
Ak by vás zaujímalo, či vysokokoncentrovaný vitamín C, ktorý sa
podáva infúziou, zoženiete aj na Slovensku, máme pre vás dobrú
správu. Toto liečivo je dostupné prakticky vo všetkých lekárňach
na Slovensku, prípadne lekárne tento medikament objednávajú pri
konkrétnej požiadavke pacienta. Vitamín C v infúzii je však
viazaný výhradne na lekársky predpis, preto je dobré o užití
najskôr hovoriť so svojím lekárom. Lekár je zároveň jedinou
osobou, ktorá by vám mala infúziu aplikovať.
Kúra sa môže využívať aj preventívne - zvyčajne sa dávkuje
jedna až tri infúzie týždenne v dobe dvoch až ôsmich týždňov, v
závislosti od zdravotného stavu pacienta. Smutnou správou je, že
liečivo zatiaľ neprepláca žiadna zo slovenských zdravotných
poisťovní, a tak liečba aj v prípade ťažko chorých onkologických
pacientov padá na ramená samotných pacientov či príbuzných. Pri
cene cca 25 eur za jednu infúziu to najmä pri ľuďoch trpiacich
rakovinou nie je lacná záležitosť.
Čerešnička na torte? Omladnete!
Vitamín C však okrem priam až zázračných liečivých účinkov
funguje aj ako prostriedok omladenia. Svojou priaznivou štruktúrou
vplýva na vznik a stimuláciu kolagénu v pokožke a tým tak zaručuje
vyhladzovanie vrások a iné procesy omladenia. Nuž, tak to vyzerá,
že vitamín C je naozaj veľký zázrak, počkať si však musíme na
jeho prijateľnú cenovú dostupnosť.
Vedeli ste, že...?
Veľká väčšina zvierat i rastlín si je schopná vitamín C
vyrábať sama z jednoduchých cukrov, a nie je pre ne v podstate
vitamínom – nepotrebujú ho prijímať v potrave.
Okrem toho môžu jeho tvorbu regulovať a v prípade potreby
(ochorenie, stres) zvýšia jeho tvorbu až desaťnásobne.
Len u človeka a ostatných vyšších primátov (opíc), netopierov,
morčiat a veľkého juhoamerického hlodavca kapybary došlo počas
evolúcie k strate schopnosti produkovať vlastný vitamín C.
Prapredkovia týchto druhov prežili len preto, že konzumovali potravu
prirodzene bohatú na vitamín C, ktorá dokázala tento výpadok
nahradiť.
Väčšina opíc v obvyklej potrave napríklad prijíma 10–20-krát
viac vitamínu C, ako je v ľudskej strave.
Gorila tak bežne každý deň skonzumuje až 5 g vitamínu C.