Med a jeho mnohé účinky na celkové zdravie a blaho
NE, 02/06/2013 - 21:50 BY CEZ OKNO
‹ PROČ NECHCE JÍST LUIZ ANTONIO CHOBOTNICI Akta UFO: Tajemné rakety
duchů ›
Med je populárnym sladidlom vyrábaným z nektáru, propolisu alebo
„včelieho lepidla" a enzýmov vo včelích slinách. Aj iný hmyz
produkuje med, ale včelí je najpopulárnejší!
Med sa skladá z jednoduchých cukrov, ktoré telo ľahko využíva.
Bolo to najskoršie spoľahlivé sladidlo používané pri pečení,
užívané ako nátierka a pridávané do nápojov. V súčasnosti sa
používa tiež pri výrobe určitých spracovávaných potravín ako
šunka.
Svetlofarebné medy sú všeobecne jemnejšie chuťou, zatiaľ čo tie
tmavšie sú pevnejšie. V závislosti od zdroja včelieho nektáru sa
môžu farba a príchuť medu odlišovať.
V súčasnosti je v Spojených štátoch viac ako 300 druhov
jedinečného medu.
Formy medu
Hoci sa med normálne nachádza v tekutom stave, môže sa tiež zmeniť
na polopevný, inak známy ako kryštalizovaný med.
Tento stav sa môže niekedy objaviť, keď sa glukóza, hlavný cukor v
mede, oddelí od roztoku medu, vytvárajúc kryštalizáciu, strácajúc
svoj obsah vody. Kryštál potom vytvára štruktúru, ktorá
umiestňuje iné prvky medu do suspenzie s výsledkom polo-pevného
stavu.
Premiestnená voda kondenzuje v nejakej časti nádoby, zväčšujúc
obsah vlhkosti; strmo spúšťajúc nárast kvasenia a fermentácie.
Hoci med môže niekedy kryštalizovať sám od seba, prach a peľ alebo
vzduchové bubliny môžu slúžiť ako spúšťače kryštalizácie
medu. Aby sa zamedzilo kryštalizácii, je podstatné med správne
skladovať.
Pri skladovaní medu počas dlhých časových období sa odporúča
používanie vzduchotesných nádob odolných voči vlhkosti.
Med, ktorý skryštalizoval; avšak, nie je potrebné ho vyhodiť,
pretože sa nepokazil. Jeho pomalé zohrievanie v teplom kúpeli
rozpustí kryštály cukru naspäť do tekutej formy.
Iné formy medu zahŕňajú plástový med, ktorý je medom vo svojom
pôvodnom stave, med s rezanými plástami; ktorý je tekutým medom s
pridanými kusmi plástov v pohári, tekutý med; ktorý je medom
extrahovaným z plástov a šľahaný med, ktorý sa uvádza na trh v
kryštalizovanom stave.
Použitie medu a jeho nutričné výhody
Med známy ako sladidlo, ale mnohí nevedia, že obsahuje tiež
výživné a medicínske vlastnosti, ktoré nevelebil nikto iný ako
Hippokrates, otec medicíny.
Nutričné výhody
Podľa švajčiarskej štúdie, v ktorej sa diskutovalo o výživovej
hodnote medu, med je bohatý na uhľohydráty, ale má tiež nízky
glykemický index (GI).
Jeho GI sa odlišuje v rozsahu od 32 do 86, v závislosti od
botanického zdroja. Med bohatý na fruktózu, ako agátový med, má
nízky GI; v skutočnosti nižší ako sacharóza, ktorá je ustálená
od 60 do 110.
Potraviny s nízkym GI uvoľňujú glukózu do krvi pomaly a stále;
potraviny s vysokým GI spôsobujú, že cukor v krvi sa zvýši.
Potraviny s vysokým GI nie sú vhodné pre diabetikov; ale tí, ktorí
sú po cvičení alebo majú hypoglykémiu, budú mať výhodu z tejto
schopnosti poskytnúť okamžitú energiu.
Med obsahuje nasledujúce stopové minerály: draslík, magnézium,
vápnik, sodík, chlorid, síra, železo, meď, jód a zinok, ktoré sú
hoci okrajové, môžu prispievať k požiadavke odporúčanej dennej
dávky.
Obsahuje cholín, vitamín B pre funkcie mozgu a kardiovaskulárne
funkcie, zloženie a obnovu bunkových membrán; a neuroprenášač
nazývaný acetylcholín.
Medicínske výhody
Med má antivirálne, anti-mikrobiologické účinky. Jeho kapacita
zamedzovať rastu mikroorganizmov a húb je dobre zdokumentovaná.
Nízka vodná aktivita medu zamedzuje bakteriálnemu rastu a glukóza
oxidáza medu produkuje antibakteriálne činidlo peroxid vodíka.
V závislosti od botanického zdroja, med poskytuje významnú aktivitu
antioxidantov chrániacu proti oxidácii zodpovednej za chronické
ochorenia. Má tiež anti-mutagénne, proti-tumorové, ako tiež
protizápalové vlastnosti, ktoré stimulujú produkciu protilátok.
Med je účinný pri ošetrení rán. Nedávno bol použitý klinicky na
ošetrenie vredov veľkosti päste rozširujúcich sa do kosti, ako
tiež pri ošetrení popálenín prvého, druhého a tretieho stupňa.
Bolo udávané úplné uzdravenie bez žiadnych infekcií, straty svalov
alebo akejkoľvek potreby transplantácií kože. Keď sú rany čisté,
med pôsobí ako liečivo. Cesnakový med, ktorý je len zmesou medu a
cesnaku, je možné aplikovať priamo na infikované rany kvôli
vyčisteniu.
Dr. Peter Molan z Univerzity Waikato na Novom Zélande pozoroval, že
med bol účinnejší ako pomoc pri infekciách na popáleninách ako
antibakteriálne maste používané v nemocniciach.
Okrem toho, v štúdii vedenej Univerzitou Penn State sa zistilo, že
med je lepší pri zmierňovaní kašľa než voľnopredajné lieky.
Štúdia, ktorú viedol Dr. Ian Paul zistila, že malé množstvo
pohánkového medu, podávaného pred spaním, poskytlo deťom lepšiu
úľavu od nočného kašľa a ťažkostí so spánkom, než užívanie
dextrometorfánu (DM). DM je voľnopredajný liek proti nachladnutiu.
Toto zistenie je významné vo svetle nedávneho poradenského
„Podávania potravín a liekov“, ktoré upozorňovalo na podávanie
lieku proti kašľu a prechladnutiu deťom mladším ako šesť rokov
kvôli jeho potenciálnym vedľajším účinkom a neefektívnosti.
Mimochodom, spotrebitelia minú miliardu dolárov každý rok na lieky,
u ktorých sa nedokázalo poskytnutie značnej úľavy.
Kto môže mať úžitok z medu?
Klinické štúdie zistili, že med je vhodný pre malé deti.
Pozorovalo sa zvýšenie ich hmotnosti, obsahu hemoglobínu, vďaka medu
mali aj lepšiu pokožku a trávenie, zatiaľ čo sa zvýšila ich
imunita proti chorobám. V skutočnosti, u medu sa pozorovala aj
produkcia jemného laxatívneho účinku a vo východnej Európe je
uznávaný ako liečba pri zápche.
Pre športovcov je med efektívnym zdrojom uhľohydrátov, ktoré môžu
zlepšiť ich športový výkon.
Pacienti trpiaci na hepatitídu A môžu mať úžitok zo schopnosti
medu znižovať v alanínovej amínotransferáze aktivitu (zvýšená
ALT je indikovaná pri poškodení pečene) a znižovať produkciu
bilirubínu (rozklad produktu zodpovedný za žltú farbu v modrinách a
moči a zvýšené hladiny môžu indikovať určité choroby).
Medzi rakovinovými pacientami podstupujúcimi rádioterapiu proti
rakovine sa pozorovalo znižovanie prípadov radiačnej mukozitídy,
bežnej toxicite pre rakovinu hlavy a krku, ktorej následky zahŕňajú
bolesti, úbytok hmotnosti a mikronutričné deficity.
Vedľajšie účinky
Vo všeobecnosti je med bezpečný pre deti aj dospelých dokonca aj vo
veľkých množstvách.
Vyhýbajte sa podávaniu medu deťom mladším ako 12 mesiacov, aby ste
zamedzili riziku botulizmu.
Alergické reakcie na med boli tiež udávané u jednotlivcov
alergických na peľ.
MED si môžte zakúpiť aj na tejto web stránke:
Cena:1kg-5,50eur