Ako si upraviť trávenie správnou kombináciou jedla
Určite ste to už počuli: “Si to, čo ješ!” – je veru veľa
pravdy v tejto krátkej vete.
To, ako sa cítime je priamym výsledkom toho, čo dávame do našich
tiel a tiež kedy a akým spôsobom.
Nevhodná kombinácia stravy spôsobuje krátkodobé symptómy ako
plyny, nafukovanie, zápchu, hnačku, migrénu, bolesť žalúdka a
iné.
Tie dlhodobé môžu byť vredy, artritída, hypoglykémia, ekzém,
rakovina hrubého čreva a ďalšie. Problémom je, že si často
myslíme, že jeme zdravo, keď denne prijmeme päť porcií ovocia a
zeleniny, 25-30 gramov vláknin a veľa vody.
Ale prečo sa potom cítime zle?
Odpoveď sa môže skrývať v spôsobe, akým jeme a v kombinácií
jedla, ktoré prijímame.
Každé jedlo, ktoré dáme do nášho tela ovplyvňuje náš tráviaci
systém istým spôsobom. Každé jedlo trvá určitý čas na
strávenie a potrebuje určité druhy enzýmov, ktoré tomu
napomáhajú.
Kombinácia niektorých druhov jedla môže viesť k nesprávnemu
tráveniu a k reťazovej reakcii tráviacich nevoľností.
Trávenie a stravovacie návyky
Aby sme mohli upraviť kombináciu jedál, ktoré jeme, musíme sa
najprv sústrediť na naše stravovacie návyky. Ak ich dokážeme
napraviť, používanie správnej kombinácie stravy sa stane oveľa
jednoduchším.
Jedzte vedome!
Prvé pravidlo zažívania, ktoré takmer každý porúša je prejedanie
sa. Možno to bude znieť šokujúco, ale môžete prežiť na
tretinovej dávke vašej dennej spotrebe potravy.
Naše oči sú často väčšie ako je náš žalúdok. Takže príčina
zlého trávenia číslo jedna je prejedanie.
Toto vzniká tým, že náš mozog je v jedení asi desať minút za
žalúdkom. To znamená, že aj keď je náš žalúdok už plný, náš
mozog nám vyšle signál “plnosti” až po desiatich minútach.
Preto, aby sme sa vyhli prejedaniu, by sme mali prestať jesť pred
tým, než sa dostaví pocit plnosti – jedzme len do polosýta.
Aby sme si uvedomili, kedy je náš žalúdok poloplný, musíme
spomaliť a jesť s väčšou pozornosťou. Čo znamená, že si musíme
byť vedomí druhu jedla, ktoré jeme, veľkosťou porcie a
rýchlosťou, ktorou jedlo konzumujeme.
Používajte vaše čuchové, zrakové a chuťové zmysly na určenie
jedál, ktoré sú správne na konzumáciu.
Naučte sa správne kombinovať stravu. Toto vás prinúti spomaliť a
analyzovať všetko, čo sa práve chystáte prehltnúť.
Pozrite sa na to, čo máte na tanieri a majte na pamäti, že môžete
prežiť na tretinovej dávke vašej dennej spotreby. S každým jedlom
znižujte veľkosť svojej porcie.
Všeobecným a základným pravidlom je, že veľkosť vašej porcie by
nemala byť väčšia ako veľkosť vašej pästi.
Za posledné, jedenie nie sú preteky!
Spomaľte a vychutnávajte si vaše jedlo. Rýchla konzumácia a jedlo
na behu nie je zdravé, preto si nájdite dostatok času v priebehu
dňa, ktorý venujete jedlu.
Možno bude chvíľu trvať, než sa prispôsobíte tomuto
stravovaciemu štýlu, ale realizácia týchto základných konceptov
pomôže k uľaveniu vašich tráviacich ťažkostí.
Načasované jedenie zlepší vaše trávenie
Každý má vnútorné hodiny, ktoré určujú rytmus tela. Je
dôležité nastaviť si stravovací rozvrh tak, aby si vaše telo mohlo
zachovať svoj rytmus.
Vaše telo si navykne na stravovací rozvrh a bude produkovať tráviace
enzýmy v príprave na zažívanie jedla.
Váš stravovací rozvrh by mal obsahovať časové úseky dňa, keď
jete a druhy jedál, ktoré prijímate. Jedenie neobvyklého jedla v
neobvyklý čas naruší rytmus vášho tela.
Keď sú vaše rytmy narušené aj vaše trávenie je narušené a
výsledkom sú tráviace ťažkosti.
Môžete svoje telo trénovať. Keď budete jesť dôsledne v určitej
časti dňa, vaše telo si zvykne na trávenie v tom čase a začne
pred-produkovať tráviace enzýmy v očakávaní prichádzajúceho
jedla.
Takto bude vaše telo viac pripravené na príjem jedla a to pomôže
dokončiť tráviaci proces.
Okrem načasovania príjmu stravy, by ste sa mali držať rovnakého
druhu jedla pre každý časový úsek dňa. To neznačí, že by ste
mali jesť rovnaké jedlo každý deň. Len zostať verný podobnej
potravinovej skupine tak často ako je to len možné.
Možno si budete chcieť zostaviť systém, ktorý bude obsahovať
primárne potraviny, sekundárne potraviny a potraviny exotické.
Primárne sú tie, ktoré sa konzumujú každý týždeň, sekundárne
sú korením primárnych a exotické sú tie, ktoré sa jedia pri
vzácnych príležitostiach.
Ak budete jesť týmto spôsobom, vaše telo nielenže bude vedieť kedy
očakávať potravu, ale aj na aké druhy potravy sa má pripraviť.
Toto povedie k viac ucelenému tráveniu vášho jedla a na oplátku,
budete cítiť príliv energie a sily.
Usporiadajte si vašu stravu
Správne naplánovaná strava dovolí vašej tráviacej sústave
zvládnuť zažívanie oveľa hladšie, v kratšom čase a s lepšou
absorpciou výživ. Správne naplánovaný jedálny lístok je taký, do
ktorého vložíte rôzne jedlá systematicky.
Mali by ste začať s najjednoduchšie a najrýchlejšie
stráviteľnými potravinami a pomaly vypracovať cestu k tým viac
komplexnejším. Týmto spôsobom dosiahnete, že jednoduchšie
stráviteľné jedlo prejde plynulejšie vašim organizmom a nebude
spôsobovať “dopravnú zápchu”.
Jedlo s malým obsahom vody je ťažšie stráviteľné a trvá dlhšie
než prejde tráviacim systémom.
Preto by ste mali konzumovať jedlo v usporiadanej forme. Tu je zoznam
jedál od najrýchlejšej po najpomalšiu stráviteľnosť:
Džúsy a Voda : 20-30 min.
Polievky, Ovocie a koktejly: 30-45 min.
Zelenina: 30-45 min.
Obilniny, Škroby: 2-3 hod.
Fazuľa, Hydina, Mäso alebo Ryby: 3 a viac hod.
Predstavte si, že váš tráviaci systém je diaľnica – ak sa
pomalšie vozidlá dostanú do čela premávky, výsledkom bude
dopravná zápcha.
Ak pomalšie vozidlá pôjdu za rýchlejšími premávka na vašej
diaľnici pôjde hladko a efektívne.
Tu je uvedený príklad ako vyzerá rozvrh jedál pri správnej
postupnosti, ktorá zabráni “potravinovej dopravnej zápche” vo
vašom tele:
Raňajky:
Voda/džús
Ovocie
Cereálie/žemľa/Muffin/Mäso
Obed:
Nápoj
Šalát, ovocie alebo zelenina
Sendvič, obilniny, fazuľa, ryba, mäso, hydina
Večera:
Šalát
Zelenina
Hlavné jedlo (strukoviny, obilniny, hydina, ryby, mäso)
Je dôležité poznamenať, že ak si za nápoj zvolíme mlieko alebo
iný mliečny produkt, mal by byť konzumovaný samostatne, lebo je
ťažko stráviteľný. Najľahšie stráviteľným nápojom je voda
alebo iný nápoj s vysokým obsahom vody.
Diagram pre kombinovanie stravy
(pre zväčšenie alebo stiahnutie PDF súboru kliknite na obrázok)
Na záver
Správna kombinácia jedla môže byť zo začiatku frustrujúca pri
všetkých jej pravidlách. Základným pravidlom je opýtať sa seba
samého, či kombinácia, ktorú práve jete, nespomalí váš tráviaci
proces.
Nezdravé účinky zlej kombinácie sa dostavia akonáhle sa spomalí
váš tráviaci proces a jedlo sa dôkladne nestrávi.
Nesprávne trávenie je prvotnou príčinou tráviacich nemocí.
Riaďte sa podľa uvedenej tabuľky tak najlepšie, ako viete.
Nemôžete sa vyhnúť všetkým zlým kombináciám, ale kľúčom je
striedmosť – ak správna kombinácia stravy preváži nad
nesprávnou, budete vidieť zlepšenie.
Ak už pravidelne trpíte tráviacimi nevoľnosťami a máte dočinenia
so zápchou, nadúvaním a plynmi, pouvažujte nad programom očisty
hrubého čreva ako súčasť kombinácie stravy.
Očista čreva môže dopomôcť k vytónovaniu svalov vo veľkom čreve
, napomôže k jeho rýchlejšej obnove a bude odrazovým mostíkom pre
nový tráviaci režim
www.badatel.sk